1. Danimarka’da Bebeklere Tuhaf İsimler Koymak Yasak
Danimarka’da aileler hükümetin belirlediği 7 bin isimden birini koymak zorunda. Eğer başka bir isim koymak isterlerse kilisenin onayını almak zorundalar. Danimarka haricinde Yeni Zelanda, İsveç gibi birçok ülkede daha bebeklere tuhaf isimler koymak yasak. Ayrıca Yeni Zelanda her yıl yasaklı bebek isim listesini güncelliyor.
2. Küba’da Elektrikli Ampul Kullanmak Yasak
Küba, ilginç bir şekilde 2005 yılında elektrik ampulü kullanımını ülkede yasaklamış ve floresan lambalara ani bir geçiş yapmış. Bunu yaparken ise oldukça zorlanan Küba, bu alanda en büyük gelişme sağlayan ülkelerde. Küba’dan sonra Arjantin de 2010 yılında bu uygulamayı hayata geçirmiş. Ardından Avrupa ve Asya’daki pek çok ülke, yavaş yavaş floresan ampullerinin kullanımını yaygınlaştırdı.
3. Singapur’da Sakız Yasak
1992 yılında Singapur yürürlüğe koyduğu bir yasa ile sakızı yasakladı. Ancak bu durum 2004 yılında biraz değişti. Doktorların yazdığı reçeteler ile sakız temin edebiliyorlar.
4. Kanada’da Bebek Yürüteçleri Yasak
2004 yılında Kanada bebeklerin yürümesine yardımcı olmak için üretilen yürüteçleri yasakladı. Bebekleri hayatını tehlikeye soktuğu ve zihinsel gelişimlerini engellediği gerekçesiyle yürüteci yasaklayan Kanada’da bebekler yürümeyi kendi çabalarıyla öğreniyorlar. Ülkede bu karar uymayıp bebek yürüteci alanların, 100 bin dolara kadar para cezasına veya 6 ay hapis cezasına çarptırılmaları mümkün.
5. Bhutan’da Sigara Üretmek ve Satmak Yasak
Ekonomi dergisi Business Week, 2006 yılında yaptığı araştırmada Bhutan’ı, Asya’nın en mutlu ülkesi olarak tespit etti. Bundan dört yıl sonra ülkedeki sigara kontrol yasası, sigaranın üretiminden satışına kadar her şeyini yasaklayarak Bhutanlıların gayrisafi milli mutluluğunu artırdı. Ancak sigara konusunda bu kadar sıkılığa rağmen hâlâ yasal bir boşluk var. O da ülkede sigara tüketiminin önünde herhangi bir engel olmaması.
6. İsveç’te Çocuklara Vurmak Yasak
ABD’nin 19 eyaletinde okullarda dayak atılması yasak. İsveç’te ise, gerçekten takdir ettiğimiz bir düzenleme söz konusu. 1979 yılında alınan karar ile anne ve babalar çocuklarına bir fiske bile vuramazlar.
7. Fransız Okullarında Ketçap Yasak
2011 yılında Fransa’daki okullarda beslenmeyi denetleme amaçlı birtakım kısıtlamalar getirildi ve bunların arasında ketçap kullanımının sınırlandırılması da yer alıyor. Okul kantinlerinde ketçap kullanımının sınırlandırılmasıyla öğrencilerin sağlıklı beslenmelerine katkı sağlamak amaçlanıyor. Bu düzenlemeye göre öğrenciler haftada sadece bir kez ketçaplı patates kızartması tüketebiliyor.
8. Kuzey Kore’de Kot Pantolon Giymek Yasak
Batıya özgü giyinmeyi yasaklamayı amaçlayan hükumet, vatandaşlarının kot giymesine izin vermiyor. Kot giymenin yasaklanmasındaki amaç vatandaşların Batı, özellikle Amerika modasından ve kültüründen etkilenmesinden doğan endişe. Giysilerin yasalara uygunluğunun kontrolü, Kim Jong Un'a sadık bir grup genç insan tarafından sağlanıyor.
9. Malezya’da Sarı Tişört Giymek Yasak
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki hükümet karşıtı grupların sarı tişört giyerek protesto gerçekleştirdiler. Eylemcilerin üzerine tazyikli su ve biber gazı püskürtüldü ve sarı tişört giymek ülkede kesinlikle yasaklandı. Ülkede sarı tişört giymenin yaptırımı ise hapis cezası!
10. İtalya’nın Capri Adası’nda Parmak Arası Terlik Giymek Yasak
Bu tuhaf düzenlemenin sebebi, terliklerin çıkardığı rahatsız edici şıpıdık şıpıdık sesleri.
11. Japonya’da Gece Yarısından Sonra Dans Etmek Yasak!
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dans kulüplerinde yaygın olan fuhuşun yasaklanmasının ardından, lisansı olmayan dans salonlarında gece yarısından sonra dans etmek 67 yıldır yasaktı, ta ki 2015 yılında club sahipleri isyan edene kadar...
12. İran’da Batıya Özgü Saç Modelleri Yasaklandı
İran Hükümeti 2010 senesinde saç uzatmayı ve at kuyruğu yapmayı batılı kabul ettiği için yasakladı. Müslümanlara özgü saç modellerinin bir listesini yayımlayan İran Hükümeti, yasaklanan saç modellerinin yapıldığı kuaförleri de kapattırdı.