UYARI : Burada verilen bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis konulması, tedavi uygulanması vs. amaçlarla kullanılmaz.
Otizm Nedir?
Otizm, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörobiyolojik bir bozukluktur. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyen ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkmakta ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir.
Eğer Çocuğunuz :
-Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
-İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
-Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
-Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
-Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
-Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
-Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
-Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
-Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
-Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
-Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
-Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
-Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.
İhmal, ilgisizlik, kötü bakım, yetimhanelerde büyüme vb. gibi durumlar da otizm benzeri belirti ve sorunlara yol açabilir.Normal bir çocukta bu bozukluğun oluşması için gereken şartlar bir hayli ağırdır. Otizmli çocukların aileleri çocukları ile ilgilidirler ve sıcakkanlıdırlar. Öte yanda otizm genetiktir ve anne ve / veya babada otizm kırıntıları olabilir ve bu ebeveynliği etkiler. Ama hiçbir zaman tutumların, yaşanmış travmatik olayların otizme yol açtığı söylenemez. Çalışan annelerin suçluluk duyması gereksizdir. Çocuklarına gün içinde kaliteli zaman ayırabildikleri ölçüde endişelenmelerine gerek yoktur.