İlk olarak 60’larda karşımıza çıkan Marvel, çizgi roman dünyasında yeni bir akım başlattı. 90’lı yılların başına kadar Örümcek Adam ve Fantastik Dörtlü gibi efsane karakterleriyle farklı kesimlerden gelen insanların beğenisini kazandı. Hatırlayın: Hepimiz çocukken okuldan gelince Örümcek Adam çizgi filmi karşısında yemek yemiyor muyduk? Fakat şirketin başarısı 1993 yılında darbe almaya başladı ve 1996 yılına kadar keskin bir düşüş gösterdi.
Neil Gaiman, Marvel’ın geleceğini öngördü ve çizgi roman şirketlerini ve yöneticilerini uyardı. Kulağa kıyamet senaryosu gibi gelse de Gaiman’ın tahminleri kısa sürede doğru çıktı. Çizgi romanlar en önemli koleksiyon parçaları hâline geldi ve bu hobi için özel fan serileri üretilmeye başlandı. Ünlü çizgi roman koleksiyoncularından olan Ron Perelman, Marvel Grubu’nu 1989 yılında satın aldı. Daha sonra şirketi borsaya açtı ve eğlence sektöründe yeni yatırımlar yapmaya başladı. Fakat şirket borsaya girdiğinde çizgi romanların fiyatları arttı ve insanlar her geçen gün daha az çizgi roman satın almaya başladı. Bu da şirketin ciddi bir değer kaybına uğramasına yol açtı.
Perelman, yenilikçi düşünceleriyle Marvel’ı sadece çizgi roman şirketi olarak tanıtmak yerine sinemaya yöneldi. ToyBiz’i satın aldı ve Marvel Stüdyoları’nı kurdu. ToyBiz’in başında olan Avi Arad, oyuncak sektöründeki başarısıyla oldukça tanınan biriydi. Arad, Stan Lee ile anlaştı ve X-Men sersinin başlatılmasına öncülük etti. Daha sonra 1993 yılında dünyada büyük yankı uyandıran ilk X-Men filminin yapımını başlattı. Blade ile birlikte Marvel sinemaya daha da ağırlık verdi.Yapımlardan şirkete kalan kâr oldukça azdı. Şirket nerdeyse yok denecek bir gelir elde ediyordu. David Maisel, Marvel Sinema Evreni’nin yaratılması için bir proje sundu ve risk alarak projeye destek bulmak için Merrill Lynch danışmanlık şirketiyle anlaştı. 525 milyon dolarla işe başlayan şirket, sinemada büyük bir başarı elde etti.
Kaptan Amerika, Thor ve Demir Adam gibi filmlerden oluşan bir evren yaratan şirket, iflastan büyük bir başarıya geçiş yaptı. 2009 yılına geldiğimizde Disney 4,3 milyar dolar karşılığında şirketi satın aldı. Marvel’in planladığı projeler düşünüldüğünde Avi Arad’a göre bu, iki taraf için de kârlı bir anlaşma oldu.