Depresyon
Günümüzün hastalığı olarak nitelendirilen depresyon, 7’den 70’e birçok kişide görülmektedir. Toplumun %10-15’inde görülen ve gün geçtikçe artan depresyon problemi, uzmanlar tarafından psikiyatrik bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen bir durum olan depresyon çağımızda en sık karşılaşılanrahatsızlıklardandır.
Depresyon belirtileri görülen kişilerde uyku bozukluğu, iştahsızlık, umutsuzluk,karamsarlık, konsantrasyon bozukluğu ve halsizlik görülmektedir. Ancak çoğu kişidepresyonda olduğunun farkında değildir. Tıp dilinde “Distimik” olarak adlandırılan bu durum sinsice ortaya çıkar ve yavaş yavaş ilerler. En az 2 yıl süren gizli depresyonun çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de meydana geldiği görülmektedir.
Distimik bozukluğu olan kişiler genellikle kendilerini “kendimi bildim bileli böyleyim”şeklinde tanımlarlar. Bu durumu psikolojik bir rahatsızlık veya depresyon belirtisiolarak görmek yerine yapısal durumlarının bu şekilde olduğunu ve karakterlerinin bir parçası olduğunu söylerler.
Distimi hastalığı yani gizli depresyon, erkeklerde daha çok görülüyor. Kadınların erkeklere oranla daha çok ağlaması, sinir ve üzüntülerini çoğunlukla konuşarak ve bağırarak atlatmaları gizli depresyona karşı koruyor.
Kadınların sürekli arkadaşları ile dertleşmeleri, sıkıntı ve üzüntülerini içine atmasını engelliyor. Erkekler ise bu sıkıntıları dile getirmektense içlerinde yaşamayı tercih ediyorlar. Bu durum ise distimik bozukluğu beraberinde getiriyor.
Kişi kendindeki potansiyeli yok sayarak hiçbir şeye motive olamazlar. Hayata karşı karamsar ve umutsuz yaklaşırlar. Daha önceleri sevdikleri ve uyguladıkları hobilerinden vazgeçerek her şeye karşı isteksizlik başlar. Amerikalı psikologların 43 bin kişi ile yaptıkları araştırmada gizli depresyon geçiren kişilerin verimsiz çalıştığı, fiziksel ve duygusal sorun yaşamaya meyilli oldukları gözlemlenmiştir.
Bu kişiler daha önce başardıkları işleri ve yeteneklerini görmezden gelerek isteksiz davranırlar. Böylece başarısızlık yaşayarak kariyerlerinde hak ettikleri başarıyı elde edemezler. Bu kişilerin evliliklerinde ve arkadaş ortamlarında sık sık problem yaşadıkları ve sorumluluklarını yerine yetirmedikleri görülür.
Distimi hastaları yerine getirmeleri gereken sorumluluklardan kaçındıkları için bir çoğunda evliliğe karşı isteksizlik ve karşı çıkma gibi durumlara rastlanılmaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanılan bu durum evlenmeye karşı isteksizliğe neden oluyor.
Distimi hastalarının evliliğe karşı isteksiz olmaları ve uzak durmalarının başlıca nedeni kaybetme korkusudur. Küçük yaşlarda veya hayatının bir bölümünde yaşadığı bir travma sonucunda kaybetmekten korktuğu için sevgili, arkadaş ve eş edinme gibi durumlardan uzak dururlar.
Kişi hayata karşı karamsar, umutsuz ve isteksiz davranışlarının farkına varmasıyla bir an önce bir psikoloğa başvurmalıdır. Daha önce yapmaktan keyif aldığı fakat sonrasında bunlardan haz almayarak isteksizlik oluşması durumunda depresyonu önlemek amacıyla psikolojik destek alması önerilmektedir.
Psikolojik desteğin yanı sıra ilaç tedavisi de tercih edilmektedir. İlaç tedavisindeantidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak ilaç tedavisi mutlaka ve mutlaka bir uzman onayı ve kontrolü ile uygulanmalıdır.
Düzenli ilaç kullanımı ve psikolojik destek ile hastalarda kayde değer iyileşmeler görülmektedir. Ancak depresyonun yeniden başlamaması adına bu tedavi iki yıl boyunca koruyucu olarak devam etmelidir.