Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı verilere göre, Türkiye çocuk istismarında 3. Sırada
Dünyada ve Türkiye’de bu sayıların azalmasını umut ederken, bu rakamlar her geçen gün artıyor. Ve Türkiye, maalesef, çocuk istismarı konusunda yüzünü yerden kaldıramayan ülkelerden. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 4 çocuktan biri fiziksel şiddete maruz kalıyor. Her 5 çocuktan 2’si ise cinsel istismara uğruyor veya ihmal ediliyor. Bunlar dünya rakamlarıydı. Türkiye’de ise her 3 çocuktan 1’i istismara uğruyor. Bu o kadar büyük bir rakam ki, Türkiye’deki çocukların %33’ü istismara uğruyor demek.
Cinsel istismar vakalarının %90’ında fail çocukların yakını çıkıyor
Yayınlanan istatistiklere göre son on yılda istismara uğrayan çocuk sayısı 250 binin üzerinde. Vakaların %90’ında fail çocukların yakınlarından çıkıyor. Çocukların seslerine çıkaramaması ve çıkardıklarında ise şiddete maruz kalmaları sebebiyle tespit edilemeyen istismar vakaları da bir hayli fazla.
İnternet İzleme Vakfı’nın yapıldığı araştırmalara göre, 2016 yılında çocuk istismarına dair içeriklerin yer aldığı 57 bin 335 internet sitesi tespit edildi. İnternet kurbanlarının %89’u kız çocukları.
Rıza yaşı en gelişmiş ülkelerde bile çok düşük!
Avrupa’da ve dünyanın diğer yerlerinde bazı gelişmiş ülkelerde rıza yaşı beklenmedik düzeyde düşük. Almanya’da rıza yaşı 14 kabul edilirken İspanya 16 yaşını, İsviçre ise bazı durumlarda 16, bazı durumlarda ise 18’i kabul etmektedir.
İngiltere ise rıza yaşını 13 kabul ederek çocuk istismarı konusunda çocuk haklarını en az koruyan Avrupa ülkesi olmaktadır. Belçika ise rıza yaşını 18 kabul ederek çocuk haklarını en çok koruyan Avrupa ülkesi olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye’de ise 12 yaşından küçük ve 12 yaşından büyük çocuklar için farklı düzenlemeler mevcut.