Şizofreninin 7 Belirtisi
Şizofreni aslında sürekli var olan, kronik bir rahatsızlıktır. Neyin gerçek olduğunu neyin olmadığını ayırt edemeyen insanları nitelendirir. Şizofreni aslında ergenliğin sonları ile 20’li yaşların başlarında ortaya çıkmaya başlar. Genellikle yaşanılan stresli olaylarla açığa çıkar. Yeni bir işe başlama ya da üniversiteye başlamak gibi. Fakat vakaların bazısı 40 yaş üzerinde veya 60 yaş üzerinde başlayabilir. Bunlar ise geç başlangıç olarak adlandırılır.
Belirtiler
Şizofreni belirtilerini olumlu ve olumsuz olarak ayırmak mümkün. Ancak olumlular iyi olumsuzlar da kötü anlamına gelmiyor. Olumlu belirtiler normal hareketlerin abartılarak gerçekleştirilmesi hali. Olumsuz belirtiler ise anormal davranışlar sergileme olarak açıklanabilir.
Şizofreninin belki de en büyük ve en önemli belirtisi sanrılardır. Kişinin yanlış fikirlere çok güçlü bir biçimde inanması ve ortada konunun yanlışlığını ispatlayan kanıtlar olsa bile fikrini değiştirmemesi olarak tanımlayabiliriz. Mesela kontrol, diğer adıyla etkilenme sanrısında dışardan bir gücün bir kişinin ya da bir şeyin hareketlerini kontrol ettiğini düşünürler. Ya da referans yani alınma sanrılarında televizyondaki haber programında direkt olarak kendileri ile konuştuklarını veya bu tarz şeyleri düşünebilirler.
Bunlar herhangi bir hisle alakalı olabilir. Genellikle işitme ve görme ile ilgilidir. Oldukça gerçekçi gözükürler ama aslında gerçek değildirler. Sesler veya emirler duyma gibi aslında var olmayan şeylerdir.
Davranışlarda direkt olarak görülebilen ya da düşüncelerin konuşma ile anlaşıldığı belirtilerdir. Bunlar aynı konuya devam etmede veya sorulan sorulara cevap vermede yaşanan sıkıntılardır.
Hastalar herhangi bir şeye veya birine ilgi duyma hislerini kaybederler. Mesela okuldaki önemli bir sınavdan geçmeyi umursamamak sınıfa karşı olan kayıtsızlığı gösterir.
Hasta normalde güçlü duygular uyandırabilecek durumlara tepki vermez. Üzülmesi gereken bir duruma üzülmez veya kızması gereken bir duruma kızmaz. Tepkisizliği seçer. Mesela işinde aniden kovulan bir kişinin sinirlenmesi beklenebilir fakat şizofreni hastasının belirtisi kesinlikle değişmez. Kesinlikle donuk kalır.
Eskiden zevk alarak yaptığımız şeylerden artık zevk alamaz hale gelmektir. Mesela hız trenine binmeyi çok seven birinin artık hız trenine bindiğinde heyecanlanmaması gibi.
Kişi izlendiğini düşünerek dışarı çıkmamaya başlayabilir. Paranoyak sanrılar sebebiyle gerçekleştiği için ikincil belirtiler arasında yer alır. Çünkü diğer belirtilen getirdiği bir sonuçtur aslında.
Tüm bunlara rağmen bir kişiye şizofreni belirtisi koymak kolay değildir. Bu belirtilerden birini ya da birkaçını gösteren bazı hastalıklar da bulunmaktadır. Bu sebeple en doğru teşhisi psikiyatrlar koymalıdır.