İlişkide Sınırlar Olmalı Mı?
İlişkiler her zaman güllük gülistanlık değildir. İlk zamanlar birbiriniz için yaratılmış olduğunuza inanabilirsiniz. Fakat zaman geçtikçe saygı arka plana itilebilir. İlişki dediğimiz şey aslında hiç de kolay bir şey değil. Bu yüzden her ilişkide sınırlar en baştan çizilmelidir. Her ilişki birbirinden bağımsız özelliklere ve dinamiklere sahiptir. Fakat ortak temeller her ilişki için geçerlidir. Sınırlar ilişkide yaşanan tartışmalarınbüyümemesinde çok etkilidir. Bir birliktelik boyunca taraflar ilişkiyi kişisel olarak değerlendirmeli... Empati sağlıklı bir ilişkinin en önemli şartıdır.
Sağlıklı bir ilişkinin sınırları olmaması gerektiğini düşünebilirsiniz. “Her şey ortada olmalı yahu!”, diyebilirsiniz. Fakat sınırlar ile kurallar aynı anlama gelen kelimeler değildir. Kurallar kesin nitelik taşır fakat sınırlar belirli bir duruma göre değişebilir. Sınırlarilişkide daha zayıf görünmeniz için değil daha güçlü durabilmeniz için vardır.
Her şey açıklık ve dürüstlükle başlar. Kendinize ve partnerinize karşı dürüst değilseniz bu sınırlar size yardımcı olmaz. Peki bu sınırlar nelerdir? Her ilişkiye ve kişilerin karakterine göre şekillenen sınırlar yazılı kurallardan oluşmaz. Bireylerin tercihlerine, hissettiklerine ve karakterlerine göre tespit edilip uygulanır.
Hepimizin geçmişte kötü ilişkileri oldu. Güven sorunları, benlik saygısı problemleriveya zihinsel - duygusal istismarlar geçmişimizden bize el sallıyor. Eski ilişkinizde yaşadığınız olumsuzlukları, yeni partnerinizin size yaşatmaması için onu uyarmalısınız. Örneğin kavgada küfür etmek size kötü hissettiriyorsa partnerinizin bu konuda ne düşündüğünüzü bilmesi gerekir.
Sınırlar sadece ilişkideki sorunları değil, aynı zamanda beklentileri de duraksatır. İlişkide karşı taraftan beklentiniz nedir? Partneriniz sizin ne istediğinizi bilmediği sürece hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Beklentileriniz hakkında partnerinizle iletişimde olmak size her zaman fayda sağlar.. Her gün mutlaka konuşmayı istiyorsanız bunu karşı tarafa söylemeniz gerekir. Veya haftada bir ailenizin halinin hatrının sorulmasını bekliyorsanız, bunu eşinizle veya sevgilinizle paylaşmalısınız. Unutmayın, sağlıklı bir ilişkiyi doğuracak şey en başta sağlıklı bir iletişimden geçer.
Ne yazık ki insan, dinamikleri olan bir canlı olduğundan kavgalar ve tartışmalarmutlaka olacaktır. Daha önceden belirlenmiş sınırlara sahip bir ilişkide, kavgalar ve tartışmaların öfkeden ziyade dostane bir şekilde bitmesi sağlanabilir. İlişkiye başlamaya karar verdiğinizde, karşı tarafa sizi neyin sinirlendirebileceği konusunda açıklama yapmanız faydalı olacaktır. Sakinleştikten sonta konuşmak için birbirinize zaman verin.
Sosyal medyadaki aktiflik durumunuz ilişkinizi olumsuz yönde etkileyecek bir güce sahip olabilir. Bu nedenle bu konuda da konuşulacak sınırlar oldukça önemlidir. Sevgilinizle fotoğrafların sosyal medyada yer alacak mı veya bir ilişki içinde olduğunuz herkes tarafından bilinmeli mi? Bu gibi konular da çiftler arasında önceden konuşulmalıdır.
İlişkiler farkında olmadan zamanınızı alabilir. İlgi bekleyen karşı taraf sizi iş hayatınızda veya eğitim hayatınızda geri planda kalmaya itebilir. Sizin için önemli olan konuların altını daha önceden çizmeniz gerekir. Evet, birbirinize çok değer veriyorsunuz fakat ortada mezun olmanız gereken bir okul var! Ayrıca bir ilişki içerisindeyken de yalnızlığa ihtiyaç duyabilirsiniz. Kafanızın rahat olması için kendinize ayırdığınız günlere sevgilinizin ya da eşinizin saygı duymasını sağlamalısınız.
İlişkiye ilk başladığınız zamanlarda sık sık görüşmek size heyecan verecektir. Fakat sonraları hayatınızdaki önem dengeleri değiştiğinden karşı taraf görüşme sıklığının azalmasını olumsuz bir şekilde algılayabilir. Bu yüzden önceden belirlenmiş sınırlar hayatımızı kurtarır. Ne sıklıkla görüşeceğinizi en başta belirlemekten bahsetmiyoruz tabiki! Hayatınızda var olan gerçekleri önem sırasına göre sıraladığınızda, eşiniz veya sevgiliniz hangi sıradaysa bunu bilmeli. Karşılıklı anlayışla üstesinden gelinebilecek bu durum bahaneolarak algılanmamalı.
Bir ilişkide gerçekten özgürlüğü sürdürebilir misiniz? İlişkilerin kontrol edilebilir hale kolayca gelmesi, bilinçli olarak bunu önlemeye çalışan insanlar için bile korku vericidir. Çoğu insan özgür olmak ister ve kendilerini kontrol altında hissettikleri bir ilişki içinde olmak istemezler. Ancak aynı zamanda birlik olduklarını hissetmeleri de önemlidir. Onlar aynımadalyonun iki tarafıdır. İçimizde kök salmış ve bizi diğer insanlarla bağ kurmaya itenbir şey vardır. Bu mantıklı ya da fiziksel değildir, manevi bir ihtiyaçtır. Sınırların belirlenmesinde özgürlük en önemli maddedir.
İkili ilişkilerde zamanla samimiyet dozunun artması ilişkiyi uçuruma sürükleyebilir. İki tarafın birbirini her halleriyle sevmesini de sağlayabilir. Özellikle uzun süreli ilişkilerde pek fazla rastlanan bu durum iki tarafın arasındaki bağı güçlendirebildiği gibi ilişkiyi daha eğlenceli bir hale de getirebiliyor. Ancak bazen birinin diğerinden iğrenmeye başlamasına da neden olabilir. Bu yüzden kişiler birbirlerine en başta hoşlanıp hoşlanmadıkları şeylerden mutlaka bahsetmelidirler.
Bir ilişkide olmanız sadık biri olduğunuzu göstermiyor maalesef. Bağlılık söz konusu olduğunda bir ilişkide sınırların olması zorunlu hale geliyor. Eşinizin veya sevgilinizinsizinle bir ilişki sürdürürken başkalarıyla vakit geçirip geçirmemesi sizin için ne kadar önemli? Bunu partnerinizle tartışmalısınız.
Her ilişkide zamanla değişiklikler meydana gelecektir. Bu, ya ilişkinin bütününün değişimi ya da bireylerden birinin kişisel değişimi olabilir. Önemli olan sizin bu değişiklikleri nasıl karşılayacağınızdır. Öngörülemeyen sorunların nasıl ele alınacağıyla ilgili sınırların belirlenmesi, her şey ortaya çıktığında her iki tarafın sakin kalmasıylahallolacaktır.