Hepimizin yazılışını karıştırdığımız kelimeler var ama bu içerikte doğru yazıldığını düşündüğünüz kelimelerin aslında öyle yazılmadıklarını göreceksiniz. Hazırsanız başlayalım.
Hangisi doğru diye sorulduğunda gözü kapalı cevap vereceğiniz bir kelime. Ancak halk arasında yaygın olarak kullanılan yazılışı tamamen yanlış. TDK’ye göre bu kelimenin doğru yazılışı “Egzoz”.
Dilimizde sık sık kullanılan ama genel olarak yanlış kullanılan bir kelime daha. Hatta o kadar yanlış kullanıldığı oluyor ki bazı sağlık sitelerinde ve köşe yazılarında bile yanlış yazılmış halleri mevcut. Bu kelimenin doğru yazımı ise “Vejetaryen”.
Üst üste tekrarlandıkça anlamsızlaşan ve yazımı karıştırılan bir sözcük. Kimimizin bu da karıştırılır mı diyeceği kimimizin de gerçekten böyle mi yazılıyor diye TDK’ye koşacağı bu sözcüğün, birçok haber sitesinde bile yanlış yazıldığını gördük. Kelimenin doğru yazılışı ise “Tıraş”.
Duygu sömürüsü anlamına gelen kelimenin yazımı hepimizi şaşırttı. Hatta internette 3 farklı yazımını gördük diyebiliriz. Acıtasyon-Acitasyon ve Ajitasyon. Bu kelimenin doğru yazımı ise “Ajitasyon”.
Kendini öldüreme hakkı anlamına gelen bir kelime. Bizim ülkemizde yasal değil ancak bazı ülkeler kişilere kendini öldürme hakkı tanıyabiliyor. Hatta sırf bu hakka sahip olabilmek için ülke değiştiren bile var. Herkesin doğru yazılışını duyduğunda “Yok daha neler” diyeceğini düşündüğümüz kelimenin TDK’deki yazılışı ise “Ötanazi”
Doğru yazılışıyla herkesi şaşırtacak bir kelime daha. Havada çark gibi dönerek takla atmak anlamına geliyor. Ancak ülkemizin çoğunluğu bu kelimeyi yanlış kullanıyor. İnternette sözlük siteleri hariç doğru yazana ise pek rastlamadık. Evet herkesi hayrete düşürecek bu kelimenin doğru yazılışı “Perende”.
Serin havalarda üzerimize aldığımız, paltodan biraz daha ince olan üstlük olarak tanımlayabileceğimiz kelimenin doğru halini bir yerde kullansanız tip tip bakışlara maruz kalabilirsiniz. Evet yine hepimizi şaşırtan kelimenin doğru yazımı “Pardösü”
Aslında bu kelimenin hikayesi biraz farklı çünkü hepimiz önce bu kelimeyi cami olarak öğrendik ama bir şekilde bizi doğru yazılışının camii olduğuna inandırdılar. Ama gelin görün ki böyle bir durum söz konusu değil. Yani kelimenin doğrusu hala “Cami”.
Bir diğer kelimemiz bilgi yarışmalarında sorulacak cinsten. Günlük hayatta çok kullanmıyoruz ama bizlere sorulduğunda kafamızı karıştıran bir kelime. Doğru yazımı ise “Dinozor”.
O kadar farklı kullanımını görüyoruz ki bu kelimenin artık doğrusunu bilenlerin bile bir yerden sonra aklı karışıyor. Boğaça yazan yerleri görmedik değil. Doğru yazılışını söyleyerek bu konuya bir netlik getirelim. Doğru yazımı “Poğaça”
Vücudumuzda bulunan bir lenf düğümünün ismi apandis. Latincede “İt” kelimesinin iltihap anlamına gelmesinden dolayı bu bölgenin iltihaplanması ile oluşan hastalığın ismi apandisit. Halk arasında ise yaygın olarak apandist dense de bu da doğru bilinen yanlışlar arasında.
Yemekten önce yenen çerez veya ön içki anlamlarına gelen kelimenin doğru yazılışını okumak biraz zor. Doğru yazılışı ise “Aperitif”
Belirli bir günün ya da olayın bir önceki günü veya ona yakın günler anlamına gelir. Halk arasında daha çok bayramdan önceki gün olarak kullanılıyor. Arefe diyen de arife diyen de mevcut ancak doğru yazılışı “Arife”.
Bu kelimeyi hayatımızda floresan lambalardan tanıyoruz. Doğru yazımı sürekli karıştırılan kelimelerden diyebiliriz. Bilinenin aksine bu kelimenin doğru kullanımı “Florasan” değil “Floresan”.