1. Öğün Atlamak
Etrafta 'Az yersem, kahvaltımı geç yapıp öğün atlarsam kilo verebilirim', 'Akşam yemeklerini tüketmezsen kilo verirsin' diye düşünen birçok insan vardır. Fakat öğün atlamanın metabolizmada yaklaşık olarak %60'lara varacak kadar yavaşlamaya neden olduğu bilinmektedir. Günde 5-6 kez gibi sık öğün yapıp, hem daha az kalori alabilir, hem de sürekli doygunluk hissi yaşamış olursunuz.
2. Karbonhidratın Önemi
Yine son dönemin gözde akımı, ekmeği kes kilo ver mantığı! En sık yapılan diyet hatasıdır. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat kaynaklarını tamamen beslenmeden çıkarmaya çalışarak, protein arttırıp kilo kaybetmeye çalışmak! Bu şekilde kilo kaybı sağlamak ne derece mümkün? Cevabı: Evet, kilo kaybı mümkün ama sorulması gereken esas soru şu ki; bu nasıl bir kilo kaybı? Uzun süre beslenmesinden karbonhidratı kesen kişilerin metabolizması karbonhidrat kaynağını kaslarını kullanarak elde etmeye başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve beraberinde su da atılır. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur. Yine fazla protein alımı böbreğin işlevini doğru şekilde yerine getirememesinden, kemikler için gerekli kalsiyumun emilememesine ve ilerleyen zamanlarda kemik erimesi rahatsızlığına kadar gidebilmesine kadar sağlığı olumsuz etkileri söz konusudur.
3. Her Gün Tartılmayın!
Diyeti uygulamaya başlayınca merak içerisinde olduğumuz için her gün tartılırız. Gün içerisinde bile ödem artışı, kabızlık gibi kiloyu etkileyebilen değişimler ile tartıya çıktığınızda kendinizi kilo almış olarak görebilirsiniz. Bu durum sizin motivasyon kaybınıza neden olabilir. Haftada 1 kez tartılmanız kilo kontrolünüz için yeterli olacaktır.
4. Diyet Listesi Hataları
Suya yeterli değeri vermemek diğer yapılan hatalardandır. Suyun önemini unutmamalıyız. Çay ve kahve su yerine geçmemekle beraber, vücutta fazla miktarda su tutulumuna neden olmaktadır. Çay ve kahvenin miktarlarını azaltabilir, bunların yerine bitki çayları tüketebilirsiniz. Gün içerisinde en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
Meyvede şeker fazla asla yememeliyim! Meyveler fazla miktarda şeker içerirler ancak porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmesi gün içinde alınması gereken karbonhidrat, vitamin ve minerali sağlar. Aynı zamanda antioksidan miktarları yüksek olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sisteminizi güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara karşı koruma oluşturur.
5. Aç Kalmak Çözüm Değildir
Hızlı kilo vereyim derken aç kalmak hataların başında geliyor. Kilo kaybı hızının haftada, vücut ağırlığına göre orantılı olarak ortalama yarım ile bir buçuk kilo arasında olması önerilir. Hızlı kilo vermek kas kayıplarına neden olabileceği gibi aynı zamanda kilo verdikten sonra hızlı bir şekilde bu kiloları almanıza neden olur.