1. Motorun Sağlığına ve Filtrelerin Bakımına Önem Verin
Öncelikle arabanızın motorunun iyi durumda olduğundan emin olun. Motorunuzun ve aktarım organlarının doğru çalışıp çalışamadığını kontrol etmelisiniz. Eğer motor bakımlarınızı zamanında yaptırmazsanız motor zorlanacağı için fazla yakıt sarfiyatı artacaktır. Hava filtreleri ve yağ filtreleri değişim zamanını kaçırmamaya dikkat edin. Arabanızın kitapçığında veya servislerde verilen süre içinde değişimlerinizi mutlaka yaptırınız. Bu hem yakıt sarfiyatınızı hem de motorunuzun ömrünü olumlu yönde etkiler.
2. Araç Ağırlığını ve Aerodinamiğini Bozan Faktörler
Arabanızdaki fazla ağırlıktan kurtulun. Bagajda bulunan gereksiz her yük ağırlığı artıracağı için motora olumsuz etki yapar ve yakıt giderinizi artıracaktır.
3. Lastik Basıncı ve Doğru Lastik Kullanımı
Aracınızın lastik basınçlarının doğru değerlerde olduğuna emin olun. Lastik basıncı sürtünmeyi en çok etkileyen faktör olduğu için inmiş lastikler yığılmalara sebep olur ve farkında olmasanız bile motora daha çok yakıt tükettirir.
4. Fazla Klima Kullanımı
Cam havalandırmasının yeterli olduğu durumda ilk bu seçeneği kullanın. Çünkü klimalar motora yüklendiği için yakıt tüketimini ve performansı doğrudan etkiler. Özellikle küçük motora sahipseniz yokuşta klima açıkken aracın zorlandığını fark etmişsinizdir. Bu zorlanmadan dolayı yakıt tüketiminin de arttığını unutmayın. Uzun ve düz yollarda dahi sürekli klima kullanımını tercih etmemeye çalışın. Yakıt tüketimi yanında klima kullanımında bilinçli olmak sağlığınız için de faydalı olacaktır.
5. Dur - Kalklar ve Ani Hızlanmalar
Sık sık yapılan dur-kalklardan ve ani hızlanmalardan kaçının. Şehir trafiğinde dur-kalklardan kaçmak mümkün olmasa da belli bir hız ile giderek bunu azaltabilirsiniz. Öndeki araçlar hızlandığı zaman arkalarından hızlanmak ilerde ani fren yapmanıza sebep olacaktır. Dur-kalk sayınız da artmış olacaktır.