Trend
  1. 2023 yılında önemli bir başarıya imza attı
  2. Gençler iklim değişikliği konusunda endişeli
  3. GTA 5 sızıntıları gündeme damga vurdu
  4. 2,5 milyon adetlik sevkiyat rakamına ulaştı
  5. Dijital becerilerin eksikliği kazancı düşürüyor
  6. İngilterede kaos... Tüneli su bastı: Binlerce yolcu mahsur kaldı!
  7. Hayırlı Cumalar Mesajları 29 Aralık 2023! Güzel, anlamlı Cuma mesajları; Resimli, kısa, dualı, ayetli Cuma mesajları, sözleri...
  8. Kaliforniyada dev dalga korkuya neden oldu
  9. Kim Milyoner Olmak İster hangi günler? Kim Milyoner bugün yok mu, kalktı mı? 31 Aralık 2023 Kim Milyoner Olmak İster yeni bölüm hangi gün, ne zaman?
  10. Rusya’nın Belgorod kentine düzenlenen saldırı: 22 ölü, 109 yaralı
  11. Yıldızlar Bana Uzak dizisi oyuncuları ve karakterleri açıklandı! İşte Yıldızlar Bana Uzak oyuncu kadrosu
  12. Namaz abdesti alınışı! Diyanete göre abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualar ve sureler!
  13. CENTCOM açıkladı: Kızıldeniz’de konteyner gemisine füzeli saldırı
  14. Yıldızlar Bana Uzak nerede çekiliyor? Yıldızlar Bana Uzak çekim yeri merak edildi!
  15. Yılbaşı sabahı için beslenme önerileri
  16. Kuzey Kore lideri, 2024 yılı hedeflerini açıkladı: Uzaya 3 casus uydu daha gönderecek
  17. Narın Faydaları Nelerdir, Nelere İyi Gelir? Nar Nasıl Tüketilir, Ne İşe Yarar?
  18. Emziren annelere beslenme önerileri
  19. ‘Katar’ın 2 aşamalı önerisi kabul edildi’ iddiası! Gazze’de yeniden ateşkes olacak mı?
  20. Yıldızlar Bana Uzak konusu nedir? Yıldızlar Bana Uzak uyarlama mı gerçek hayat hikayesi mi?
  21. En önemli beş teknoloji trendi neler?
  22. Eksozom tedavisi saç ekim işleminin başarısını yükseltiyor
  23. Firmalar ilaç mı stokluyor? Yüzde 25lik zam öncesi ilaç bulmak zorlaştı
  24. Yıldızlar Bana Uzak dizisi hangi gün, saat kaçta başlıyor? Yıldızlar Bana Uzak hangi kanalda, ne zaman yayınlanıyor?
  25. BM Barışı Koruma Gücü, 10 yılın ardından Mali’den ayrıldı
  26. ‘Katar’ın 2 aşamalı önerisi kabul edildi’ iddiası!
  27. GTA 6’nın başkarakteri Lucia ifşa oldu
  28. Hicri yılbaşı nedir? Hicri yılbaşı duası okunuşu: Hicri yılbaşında okunacak dualar ve yapılması gerekenler!
  29. Hülya Avşar kimdir, kaç yaşında? İbo Show yılbaşı özel bölüme konuk oldu!
  30. Göbek Düşmesi İçin Hangi Doktora Gidilir? Göbek Düşmesine Hangi Bölüm Bakar?

UTANIYORUZ!

Türkiye Çocuk İstismarında Dünya Üçüncüsü

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı verilere göre, Türkiye çocuk istismarında 3. Sırada

Dünyanın utanç listesi - Çocuk istismarının kimi ülkelerde örtbas edilmesi, adli mercilere istismarın intikali gibi sorunlar nedeniyle ülkeleri bu alanda karşılaştıracak objektif bir çalışmadan bahsetmek güç. Ancak TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Yasama Uzmanı Gökalp İzmir'in Avrupa bazlı yaptığı çalışma şöyle: (Çocuk istismarının tüm adli vakalar içinde görülme oranı)Danimarka: Yüzde 52Finlandiya: Yüzde 47 İsveç: Yüzde 46Hollanda: Yüzde 45Fransa: Yüzde 44İngiltere: Yüzde 44Letonya: Yüzde 39Lüksemburg: Yüzde 38Belçika: Yüzde 36 Türkiye; yüzde 36Almanya: Yüzde 35Slovakya: Yüzde 34Estonya: Yüzde 33Çek Cumhuriyeti: Yüzde 32Litvanya: Yüzde 31Romanya: Yüzde 30Bulgaristan: Yüzde 28Macaristan: Yüzde 28İtalya: Yüzde 27İrlanda: Yüzde 26Yunanistan: Yüzde 25Portekiz: Yüzde 24Slovenya: Yüzde 22Malta: Yüzde 22Kıbrıs: Yüzde 22İspanya: Yüzde 22Hırvatistan: Yüzde 21Avusturya: Yüzde 20Polonya: Yüzde 19

Dünyada ve Türkiye’de bu sayıların azalmasını umut ederken, bu rakamlar her geçen gün artıyor. Ve Türkiye, maalesef, çocuk istismarı konusunda yüzünü yerden kaldıramayan ülkelerden. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 4 çocuktan biri fiziksel şiddete maruz kalıyor. Her 5 çocuktan 2’si ise cinsel istismara uğruyor veya ihmal ediliyor. Bunlar dünya rakamlarıydı. Türkiye’de ise her 3 çocuktan 1’i istismara uğruyor. Bu o kadar büyük bir rakam ki, Türkiye’deki çocukların %33’ü istismara uğruyor demek.

Cinsel istismar vakalarının %90’ında fail çocukların yakını çıkıyor

Dünyanın utanç listesi - Rusya'da her yıl 10 bin civarında çocuk istismarı olayı gerçekleşiyor. Alkolün yol açtığı problemler yüzünden çocuklar şiddete maruz kalıyor, yetimhanelerde çocuklara şiddet uygulanıyor ve çocuklar tacize uğruyor.

Yayınlanan istatistiklere göre son on yılda istismara uğrayan çocuk sayısı 250 binin üzerinde. Vakaların %90’ında fail çocukların yakınlarından çıkıyor. Çocukların seslerine çıkaramaması ve çıkardıklarında ise şiddete maruz kalmaları sebebiyle tespit edilemeyen istismar vakaları da bir hayli fazla.

İnternet İzleme Vakfı’nın yapıldığı araştırmalara göre, 2016 yılında çocuk istismarına dair içeriklerin yer aldığı 57 bin 335 internet sitesi tespit edildi. İnternet kurbanlarının %89’u kız çocukları.

Rıza yaşı en gelişmiş ülkelerde bile çok düşük!

Dünyanın utanç listesi - İsviçre de çocuk istismarında üst sıralarda. 9.5 milyonluk nüfusuna rağmen ülkede her yıl 11 bine yakın çocuk istismarı vakası kayıtlara geçiyor.Afganistan'da her yıl 18 binin üzerinde çocuk istismarı olayı gerçekleşiyor.

Avrupa’da ve dünyanın diğer yerlerinde bazı gelişmiş ülkelerde rıza yaşı beklenmedik düzeyde düşük. Almanya’da rıza yaşı 14 kabul edilirken İspanya 16 yaşını, İsviçre ise bazı durumlarda 16, bazı durumlarda ise 18’i kabul etmektedir.

İngiltere ise rıza yaşını 13 kabul ederek çocuk istismarı konusunda çocuk haklarını en az koruyan Avrupa ülkesi olmaktadır. Belçika ise rıza yaşını 18 kabul ederek çocuk haklarını en çok koruyan Avrupa ülkesi olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye’de ise 12 yaşından küçük ve 12 yaşından büyük çocuklar için farklı düzenlemeler mevcut.


Bu Haberi Paylaş